Nyíregyházán vette kezdetét a „72 óra kompromisszum nélkül” önkéntes akció

A következő három napban, azaz 72 órában 158 önkéntes csapat 77 településen 152 projektet teljesít majd. A fiatalok többek között olyan feladatokat kapnak, amelyekkel településeiken és a régióban a közösségért, az idősekért, a fogyatékkal élőkért tesznek. Többek között ruhát, tanszert, tartós élelmiszert gyűjtenek; közösségi tereket alakítanak ki és tesznek rendbe; kerteket gondoznak; sérült gyerekeknek szerveznek sportdélutánt; elhagyott sírokat tisztítanak meg. A 14–30 éves korosztály a fentiek mellett idősek otthonában vezet kreatív foglalkozást; állatmenhelyek munkájába kapcsolódik be; idősek téli tüzelőjének előállításában segédkezik; hajléktalanszállók lakóit látogatja meg.

Az esemény idei közös mottója: „Itt vagyok, engem küldj” (Ézs 6,8).

Az országos megnyitón a házigazda Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI intézményvezetője, Tormássiné Kapitány Ágotha köszöntötte a megjelenteket. Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy iskolájukban lehet a megnyitó. Hozzátette, hogy diákjaik évek óta lelkesen vesznek részt az akcióban. A diákoknak az év mottóját emelte ki, hozzátéve, hogy nemcsak egyesével, hanem közösen is meg tudják mutatni, hogy együtt erősebbek, ha egy célért dolgoznak. „Merjünk adni, merjünk és tudjunk együtt segíteni, kompromisszumok nélkül! Egymás kezét fogva még többek vagyunk. Nem egyedül kell tennünk a jót” – zárta gondolatait.


A szervező történelmi keresztény egyházak képviseletében Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök elmondta, hogy az elmúlt tíz évben ifjúságért felelős püspökként is követte az önkéntes akció megvalósítását. Nagy öröm, hogy egyházmegyéjében lehet a megnyitó, hiszen tavaly óta megduplázódott az innen bekapcsolódó fiatalok száma.

A kereszténység része a másokért való lét, az áldozat – hívta fel a figyelmet a főpásztor. Ferenc pápa budapesti látogatását felidézve úgy fogalmazott: „Amit csak te tudsz megtenni ebben a világban, azt meg kell tenned, mert anélkül a világ szegényebb lesz.”



Szabó Tamás, a Nyíregyházi Egyházmegye pasztorális helynöke köszöntőjében úgy fogalmazott: a világ nem tökéletes, és a fiatalok ezt nagyon jól látják. Úgy vélte sokan nem jó eszközt választanak a világ javítására, s arra kérte a jelenlévőket, hogy ne bombával, tankkal, fegyverrel harcoljanak, hanem a jó erejével. „Jó tudni, hogy ebben a régióban is sokan vannak olyan fiatalok, akik áldássá válnak a következő napokban” – emelte ki a köszöntőben Szabó Tamás.

Király Klaudia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkárság titkárságvezetője beszédében felhívta a figyelmet az önkéntes munka fontosságára, hozzátéve, hogy a „72 óra kompromisszum nélkül” közösségteremtő ereje is lényeges. A fiataloknak azt javasolta, ne tekintsék a program végével lezártnak a munkát, osszák meg élményeiket azokkal, akik nem voltak jelen, hogy következő évben már ők is csatlakozzanak. „Vigyétek hírét az önkéntességnek, tartalmas három napot kívánok nektek!” – zárta beszédét a titkárságvezető.


Bozorády András, a Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye esperes-helyettese a Magyarországi Evangélikus Egyház képviseletében úgy fogalmazott, hogy bár az evangélikus egyház kicsi, de országos szinten több mint ezer fő vesz részt az akcióban. „A közös cselekvésben mélyül a barátság. Hiszem, hogy életünk értelmének, lényegéhez közel kerülünk, akkor is, ha fáradtak vagyunk, a szolgálat örömet jelent” – mutatott rá. Egyházi kezdeményezésként fontosnak tartja a projektet, mert a krisztusi igazságot lehet benne megmutatni, Isten irgalmas szívére pedig nagy szükség van a világban – hívta fel rá a figyelmet.

Gaál Sándor nyíregyházi református esperes a Magyarországi Református Egyház részéről a nemrég Nobel-díjat kapott magyar tudósokat ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, akik mindketten megalkuvásmentesen folytatták munkájukat fiatal koruktól kezdve. Hozzátette: ez a példa legyen a következő napokban a fiatalok előtt, és mutassák meg azt mindenkinek, hiszen leginkább ez hasonlít a megváltáshoz, ami a keresztyén lét alapja.

Nagy Szabina, Nyíregyháza önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, hogy már általános iskolás kora óta átszövi életét az önkéntes munka. Diákként, ápolónőként sokféle feladatban volt jelen, s első publikációját is ebben a témában írta. „Mi, felnőttek felelősséggel tartozunk, hogy megtanítsuk a fiataloknak, hogy ha valaki a szabad idejét értékes dolognak szenteli, az őt gazdagítja. (…) Egyszer mindenkinek meg kell tapasztalnia, hogy fejlődünk és többek leszünk általa.” Arra bátorította a fiatalokat, hogy tapasztalják meg, mit ad számukra személyesen az önkéntesség, és adják át az utókornak ezt az élményt.

Czopf Ágnes, az akció országos főkoordinátora örömét fejezte ki a megnyitó kapcsán. Úgy fogalmazott: köszöni, hogy az önkéntesek igent mondtak, és a következő három napban hosszabb-rövidebb időre bekapcsolódva szeretnék jobbá tenni a világot. Treszkai Róbert Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főszervezőnek mondott még köszönetet, s azoknak a pedagógusoknak, akik elsőként lépnek oda a fiatalokhoz és vonják be őket az önkéntes akcióba.

A beszédek között az iskola tehetséges diákjai léptek fel, zongora-, gitár-, fuvolaművekkel, népdalokkal, valamint verssel.

Az ünnepélyes megnyitót követően az első projekt is elindult – az iskolában található Méltóság Mezején. A diákok tavasszal már nyíló tulipánt ültettek. A programot táncház zárta.



Információ a 72 óra önkéntes akcióról: 72ora.hu Facebook: /72ora | Instagram: /72ora