Közösségi szolgálat

A 72 óra kompromisszum nélkül egy önkéntes ifjúsági akció. Azaz, több, mint a kötelező iskolai közösségi szolgálat. 

A 72 óra azonban olyan tevékenységeket tartalmaz, amelyek iskolai közösségi szolgálatként is végezhetőek.

A köznevelési törvény szerint a „közösségi szolgálat (…) szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása”.

Természetesen a közösségi szolgálat nem önkéntes, hiszen az érettségihez feltétel.  A 72 óra azonban nem arról szól, hogy teljesíthetünk benne 3 x 3 órát a kötelező 50-ből, hanem arról, hogy odaszánjuk az időnket 3 napra, hogy másoknak segítsünk. Az iskola pedig ezt a tevék enységet elismerheti közösségi szolgálatnak is.

Az Iskolai Közösségi Szolgálat szakmai koordinátorával folytatott egyeztetések eredményeképp a 72 órában az alábbi módon teljesíthető maximum 3 x 3 óra közösségi szolgálat:

 1. A fiatal, aki szeretne részt venni a 72 órában, szülői aláírással ellátott jelentkezési lapját leadja az iskolája közösségi szolgálatért felelős pedagógusának.
 2. Az iskola engedélyezi a 72 órában való részvételt és teljesítést, aláírja a fiatal jelentkezési lapját.
 3. A csapatot elég az egyik résztvevőnek (praktikusan a csapatvezetőnek) regisztrálnia a honlapon, a többieknek csak meg kell jelenni az akción.
 4. A http:/72ora.hu/a-72-orarol/kozossegi-szolgalat oldalról le kell tölteni és kinyomtatni a jelenléti ívet, és ezzel menni a projektre.
 5. A jelenléti ívre minden résztvevő feliratkozik és aláírja azt.
 6. A munka végeztével a projektadó ráírja a jelenléti ívre az egyes diákok által ledolgozott órák számát (vagy leellenőrzi az óraszámot, amit a diákok vagy a kísérőtanár írt fel) és aláírja a jelenléti ívet.
 7. Ezután a teljesített órákat vagy a projektadó, vagy a helyi koordinátor vagy a kísérőtanár (részleteket lásd lent) igazolja aláírásával a diák közösségi szolgálati naplójában, amelyet magával kell vinnie.
 8. A 3 x 3 óra csakis akkor számolható el egy diáknak, ha az illető részt vesz a teljes projektben: előkészítési fázis (péntek), megvalósítás (szombat), lezárás (vasárnap).
 9. A helyi koordinátor/projektadó/kísérőtanár csak a valóban teljesített óraszámot fogja igazolni.
 10. A 72 óra egy akció, ezért nincs szükség (és lehetőség) együttműködési szerződés kötésére. 

Az idei évtől a 72 órában végzett közösségi szolgálatot három módon lehet igazolni:

 • A 72 óra kompromisszum nélkül helyi koordinátora aláírásával igazolhatja (bélyegző nem szükséges) az IKSZ-es órákat, a 72 óra honlapjáról letöltött, az önkéntes csapat által kitöltött és a projektvezető által aláírt projekt jelenléti ív bemutatása esetén. Kérjük, hogy a helyi koordinátornak már a kitöltött naplót adjátok oda, hogy neki csak az óraszámot kelljen ellenőriznie és aláírnia a naplót!
 • A 72 óra kompromisszum nélkül akcióban projekttel résztvevő IKSZ-es fogadóintézmény projektvezetője is igazolhatja az IKSZ-es órákat, ebben az esetben a csapatvezető egy héten belül el kell, hogy juttassa eredeti vagy digitális formában helyi koordinátorához a 72 óra honlapjáról letöltött, az önkéntes csapat által kitöltött és a projektvezető által aláírt projekt jelenléti ívet.
 • A 72 óra kompromisszum nélkül akcióban résztvevő iskolai csoport kísérőtanára is igazolhatja az IKSZ-es órákat, amennyiben az akció után egy héten belül eljuttatja eredeti vagy digitális formában helyi koordinátorához a 72 óra honlapjáról letöltött, az önkéntes csapat által kitöltött és a projektvezető által aláírt projekt jelenléti ívet, valamint egy rövid fényképes beszámolót a projektről.

Az IKSZ igazoláshoz szükséges jelenléti ívet innen lehet letölteni:

 72h_iksz_jelenleti_iv.pdf (209 kB)

 

Az alábbi dokumentum tartalmazza a köznevelésért felelős helyettes államtitkár ajánlását és állásfoglalását.

 72ora_allamtitkari_igazolas_2015.pdf (95 kB)

Csatlakozz! Projekttervezés Milyen feladatokra számíthatsz? Közösségi szolgálat 7 év, 41 000 résztvevő, 1856 feladat, 150+ település Máskor is segítenél? A 72 óráról mondták Támogass minket!
A Magyar Katolikus Egyház
a Magyarországi Református Egyház
a Magyarországi Evangélikus Egyház
szervezésében